Turkey

 

(türkçe için buraya tıklayın)

This past year has been one of political and economic unrest as well as instability in academia here in Turkey. We believe that this has negatively impacted IARPP memberships, conference attendance, participation in seminars and training programs, as well as our efforts to establish a formal chapter of IARPP. Still, in addition to the two leading psychoanalytically oriented graduate programs, we have had a number of seminars, trainings and supervision groups that continue to foster relationally informed dialogues.

The Center for Psychodynamic Therapies now offers two yearlong training programs. One is an introductory course to psychoanalysis, with an emphasis on contemporary relational thought, open to anyone in the mental health field. This has been a new and welcome addition to what was previously offered, as it takes contemporary relational thought outside of the consulting room and makes it available (and hopefully useful) to anyone in the field. The other is a more advanced course for clinical psychologists, which includes a review of the recent contemporary literature and focuses on the application of theory into clinical practice.

Karen Rosica, MSW, PsyD

In June, we were thrilled to host Karen Rosica, Psy.D. (USA) in a scintillating seminar where she presented an imaginary dialogue with Stephen Mitchell to display the evolution of relational thought.

 

We hope to continue our endeavors to increase IARPP membership, to form an official local chapter and to integrate contemporary relational thought not only into psychoanalysis but also various areas in mental health in Turkey.

Mia Medina, Psy.D and Berrak Karahoda, MA

Mia Media
Email Mia Media

 

 

 

 

Berrak Karahoda
Email Berrak Karahoda

 

Türkiye İlgi Grubu

 

(click here for English)

Geçtiğimiz yıl Türkiye akademi dünyasında politik ve ekonomik açıdan huzursuzluğun ve istikrarsızlığın hâkim olduğu bir yıl oldu. Bu durumun IARPP üyeliklerini, konferans katılımlarını, seminer ve eğitim programlarına katılımları ve resmi IARPP yerel temsilciliğini kurma konusundaki çabalarımızı olumsuz yönde etkilediğine inanıyoruz. Yine de iki önde gelen psikanalitik yönelimli lisansüstü programın çalışmalarına ek olarak birçok sayıdaki seminer, eğitim ve süpervizyon grubu, ilişkisel içerikteki diyalogları teşvik etmeye devam etmekte.

Güncel olarak, Psikodinamik Terapiler Merkezi bir yıl süren iki eğitim programı sunuyor: Bir tanesi güncel ilişkisel düşünüşe vurgu yapan ve ruh sağlığı alanındaki herkese açık bir psikanalize giriş kursu. Bu kurs, daha önce sunulan kursa heyecanla eklenmiş yeni bir kurs oldu çünkü güncel ilişkisel düşünceyi terapi odasının dışına çıkararak alanda çalışan herkesin erişimine açık (ve bir ümit fayda sağlayabileceği) hâle getirdi. Diğer eğitim programı, klinik psikologlar için daha ileri düzey bir kurs niteliğinde olup güncel literatürün gözden geçirilerek kuramların klinik pratiğe uygulanışına odaklanıyor.

Karen Rosica, MSW, PsyD.

Haziran ayında, Karen Rosica’yı (Psy.D.) ağırlamaktan ötürü heyecanlıydık ve ilişkisel düşüncenin evrimini Stephen Mitchell ile hayali bir diyalog üzerinden sergilediği nefes kesici seminerinden çok etkilendik.

 

Önümüzdeki süreçte IARPP üyeliklerini arttırmak, resmi bir yerel temsilcilik kurmak ve güncel ilişkisel düşünceyi sadece psikanalizle değil Türkiye’deki çeşitli ruh sağlığı alanlarıyla kaynaştırmak için çalışmalarımıza devam etmeyi umuyoruz.

Mia Medina, Psy.D and Berrak Karahoda, MA

Mia Media
Email Mia Media

 

 

 

 

Berrak Karahoda
Email Berrak Karahoda